SKV Oostakker - Onze geschiedenis


Fusieclub SportKring Verbroedering Oostakkker (SKVO) ontstond op 17 april 1979. De toenmalige vierde provincialer kreeg bij de Koninklijke Belgische Voetbal Bond het stamnummer 8713 en speelde in zijn beginjaren in een klein stadionnetje aan de Moststraat. Huidig voorzitter Tom Vandamme was één van de initiatiefnemers bij het ontstaan van SKVO. Hij begon zijn actieve voetbalcarrière als een talentvol doelman bij het ondertussen verdwenen FC Oostakker. Hij verdedigde ook nog het doel bij Sportieve Verbroedering Oostakker, een ploeg die uitsluitend bestond uit spelers van Oostakker.

In zijn gedrevenheid om in Oostakker een volkse lokale voetbalvereniging op te richten bracht hij een aantal Oostakkerse sportievelingen rond de tafel met als resultaat de samensmelting van Sportieve Verbroedering Oostakker (SVO) en Sport Kring Oostakker. De start van SKVO was er een van vallen en opstaan, maar in 1989 werd het kampioen en mocht het de overgang vieren naar derde provinciale. Ondanks opnieuw een moeilijke start kon het zich handhaven in deze reeks.

Dan kwamen er problemen met de toelating om de terreinen in de Moststraat te blijven gebruiken en moest SKVO uitkijken naar een andere thuishaven. Die nieuwe thuis werd gevonden in de Eikstraat waar het kon beschikken over twee terreinen en een infrastructuur die kansen bood om verder te evolueren. Deze ontwikkelingen werden mede mogelijk gemaakt door de toenmalige supportsclub 'Met SKV Oostakker hogerop'.

In het voorjaar van 1999 - tijdens het twintigjarige jubileum van de club - speelde SKVO kampioen en kon het daaropvolgende seizoen starten in tweede provinciale. De positieve spiraal werd aangehouden want twee jaar later greep het opnieuw de oppergaai om zo de poort open te beuken naar eerste provinciale.

De hoogconjunctuur kon jammer genoeg niet worden volgehouden want na een moeilijke periode in 2003 zakte de ploeg terug naar tweede en in 2005 zelfs naar derde provinciale. Een jaar en een sportieve opflakkering later werd evenwel opnieuw kampioen gespeeld. Daarna werd jammer genoeg terug een negatieve trend ingezet want in 2007 en 2009 volgde de degradatie naar tweede en derde provinciale. Spijtig genoeg was de kelk nog niet volledig tot op de bodem geledigd want in 2010 volgde zelfs de degradatie naar vierde provinciale.

Met een volledig nieuw aangelegd voetbalcomplex in de Eikstraat, waar haar A-kern sinds het seizoen 2010-2011 zijn thuiswedstrijden speelt, en met de talrijke jeugdploegen van SKVO hopen we om terug een mooie toekomst op te bouwen. In het oefencomplex in de Sint-Jozefstraat (nabij scholengroep EDUGO in Oostakker) barst alles uit zijn voegen om dit doel na te streven.